Skift publiceerde deze week Megatrends 2025, een vooruitblik naar hoe de reissector er binnen vijf jaar zou kunnen uitzien. Travel Trends kon de publicatie inkijken en deelt de interessantste voorspellingen met jullie.

In 2025 hebben we er een hardnekkige pandemie opzitten en worden de gevolgen van klimaatopwarming wereldwijd duidelijk. Gletsjers zullen smelten, de zeespiegel zal stijgen en uitgestrekte gebieden inpalmen, andere plekken zullen net aan een sneltempo verder uitdrogen. De reissector wordt in 2025 wakker in een nieuwe wereld.

Millenials en Gen Z gaan véél bewuster reizen

De oudste millenials worden 40 jaar en ze zullen samen met Gen Z dé belangrijkste doelgroep van het moment worden. Tot 2020 waren deze doelgroepen vrij prijsbewust, de bestemming was vaak ondergeschikt aan de promotie. In 2025 zal een groeiend (en significant) aantal reizigers bewuster nadenken over hun vakantiebestemming.

Conscientiousness in personal decision-making is essential for changing the world, and diminishing any deleterious impact of travel.

Bruce Poon Tip, Founder of G Adventures

Deze verandering begon tijdens de pandemie van 2020. In een wereldwijde enquête van Booking.com onder reizigers zei 60% van de respondenten dat ze een app of website zouden gebruiken die reisroutes of ervaringen aanbeveelt met een positieve impact op de lokale bevolking.

Tegelijkertijd beweerde 51% dat de ze hun gekozen reisbestemmingen zouden heroverwegen als die beslissing een positieve impact zou hebben op het milieu.

De Millenials en Gen Z reizigers zullen bewustere keuzes maken én extra geld over hebben ten voordele van reisorganisaties die hen kunnen helpen om op een ecologisch verantwoorde manier te reizen.

Kwaliteit boven kwantiteit: Slow Travel komt de intensiteit van ieders vakantie ten goede

Reizigers omarmen in 2025 als gevolg van deze ontwikkelingen het Slow Travel concept. Een vakantie zal minder to-do’s en must-sees tellen, maar elke bezienswaardigheid zal met een grotere intensiteit geconsumeerd worden.

Reizigers nemen liever een onverwachtse afslag naar een klein dorp, in plaats van de snelweg af te rijden om nog maar eens een toeristische trekpleister te zien waar je een magneet kan kopen om thuis aan de koelkast te hangen.

Elke vorm van massatoerisme zal trouwens een halt worden toegeroepen door lokale overheden. Lissabon stimuleert vandaag al eigenaars van Airbnb-woningen om hun eigendom te verhuren aan de stad, zodat zij die kunnen doorverhuren aan locals die op zoek zijn naar een permanente huurwoning.

Eén of twee dagen de handen uit de mouwen steken tijdens je vakantie

In 2025 zal het normaal zijn dat reizigers hun steentje zullen bijdragen aan de lokale ontwikkeling. Hoewel vrijwilligerstoerisme voor de pandemie vaak een nicheaangelenheid was, hebben de talrijke klimaatrampen het verlangen bij menig reiziger aangewakkerd om een positieve impact na te laten op een bestemming.

Veel reisagenten en organisaties bieden hun klanten in 2025 de mogelijkheid aan om een of twee dagen van hun vakantie mee te helpen met het bouwen van een waterzuiveringssysteem in een klein dorp of bomen te planten langs kustlijnen die door orkanen werden verwoest.

Elke week een overzicht van de laatste Travel Trends? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Would you like to share your thoughts?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *