Reizen is een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Voor de toekomst voorspellen we dat reizen een bewuste rol zal spelen bij het bestrijden van eenzaamheid.

Eenzaamheid is een groeiend probleem in de wereld. Volgens een recent onderzoek voelt 24% van de volwassenen zich eenzaam. Dit percentage is hoger onder jongeren en mensen die thuiswerken.

Reisbedrijven die een actieve rol spelen om reizigers met elkaar in contact te brengen zullen daarvan profiteren. Hoe?

  • Unieke reizen en activiteiten aanbieden die mensen in contact brengen met elkaar. 
    Dit kunnen bijvoorbeeld groepsreizen zijn met een focus op gemeenschappelijke interesses, of activiteiten zoals vrijwilligerswerk of taalcursussen.
  • Tools en ondersteuning te bieden aan reizigers om elkaar te ontmoeten.
    Dit kunnen bijvoorbeeld apps zijn die reizigers helpen om elkaar te vinden, of community-evenementen die door reisbedrijven worden georganiseerd.

Toenemende populariteit van soloreizen

Uit onderzoek van Booking.com en Skift (27.000 reizigers uit 33 landen) blijkt dat 54% van de vrouwen in 2024 alleen op reis wil gaan. Van alle boekingen bij Flight Centre in 2024 waren er 56% voor soloreizigers, waarvan 62% vrouwen (met een gem. leeftijd van 52 jaar).

De toenemende populariteit van soloreizen is een duidelijke indicator dat mensen steeds meer op zoek zijn naar manieren om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens hun reizen. Reisorganisaties die hierop weten in te spelen, staan in de toekomst sterker in hun schoenen.

De eenzaamheidscrisis is één van de MegaTrends 2024, gepubliceerd door Skift.

Meer trends en updates over marketing en toerisme? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.